نقد نقد فیلـم خط ویژه
خلاصه داستان : هکر رایانه به نام کاوه ( هومن سیدی ) که اخیرا بصورت مزمان از زندان آزاد شده قصد دارد به همراه خواهرش ( هانیه توسلی ) دامادش ( مصطفی زمانی ) ، مبلغ ۱۰ میلیارد تومان وام که قرار هست بطور غیرقانونی بوسیله رئیس یک بانک به حساب یک مفسد اقتصادی به نام محتشم ( سام قریبیان ) واریز شود را در لحظه واریز، به حساب خودشان منتقل کنند اما در حین انجام کار به جابجا شدن یک عدد ، این پول هنگفت به حساب دو جوان آسان می رود که در پی دریافت یک وام ۱۰ میلیون تومانی برای راه اندازی کسب و کارشان می باشند و…
کارگردان :
مصطفی کیایی : متولد سال ۱۳۵۵ در کرج است و اولین کار هنری اش را در سال ۱۳۷۳ در مرکز آموزش فیلم زیبا سازی اداره ارشاد کرج شروع کرد ولی سالها طول کشید تا بتواند اولین مجوز تهیه فیلم دیدنی بلند سینمایی با نام « بعد از ظهر سگی سگی » را در سال ۱۳۸۸دریافت نماید . بعد از آن کیایی « ضد گلوله » را در سال ۱۳۸۹ روانه سینما کرد که با استقبال نسبی مواجه شد و « خط مخصوص » آخرین فیلم جالب ساخته شده توسط وی به شمار می رود که تا به امروز پرفروش ترین فیلم دیدنی او هم بوده.
در مورد فیلم دیدنی « خط ویژه » :
شخصیت هایی که تماشچنانچه در «خط مخصوص » با آنها مواجه می شود، قابل درک هستند . افرادی از طبقه متوسط جامعه که به شرایط جامعه و اقتصاد معترض هستند این اعتراض تا آنجا پیش رفته که نیز اکنون خود به دنبال کسب حقشان آن هم بصورت غیرقانونی هستند و احساس می کنند که با بی قانونی می توانند حقی که از آنها در سالهای اخیر سلب شده را بازپس گیرند. « خط برای » با این مقدمه جذاب به سراغ روایت داستانش می رود ولی هرگز موفق نمی شود این مقدمه بهتر طوفانی را استمرار ببخشد.
« خط مخصوص » شروعی طوفانی دارد. در مقدمه ای جالب در لانگ شات ابتدایی فیلم جذاب ، کارگردان ما را به دل شهر می برد تا بتوانیم از اوج به این شهر اتفاقات عجیب روزمره اش نبرخي بیندازیم پس در این شهر بزرگ ما را با چند شخصیت از طبقه مبوسیله جامعه مواجه می نماید که از فساد دانه درشت اقتصادی آگاه هستند و قصد دارند تا وام هنگفتی که قرار هست دریافت نماید را از چنگال وی خارج کنند. فیلم جذاب پس ما را با رانت خوار مربوطه با بازی سام قریبیان آشنا می نماید . فردی که به نظر می رسد به میزانی شناخته است که با توسل به اطلاعات افراد پرنفوذ ،قدرت بکارگیری هر وسائل ی برای رسوا کردن چند جوان که پول وی را از چنگالش خارج کرده اند داشته باشد.
شخصیت های جریان با اینکه قابل درک هستند و به نسبت آثار روز سینمای ایران، از پرداخت به مراتب قابل قبول تری برخوردار هستند اما هیچکدام از آنها نمی توانند بر آنچه که معتقد هستند استوار بمانند تقریباً همگی آنها در طول جریان دچار نوعی تحول بی جهت و افسار گسیخته می شوند. ممکن است در این بین فقط زن شوهر ( هانیه توسلی و مصطفی زمانی ) باشند که نسبت به دیگران ، رفتار استوارتری را پیش می گیرند اما در مسائل دیگر، شخصیت ها متزلزل غیرقابل اعتماد هستند .
کاوه با بازی « هومن سیدی » فردی است که با یک پس زمینه عجیب و غریب، هکری معرفی می شود که وبسایت سازمان سنجش را هک کرده هم اکنون با گرفتن مرخصی مزمان به خارج از زندان آمده است. ممکن است لازم باشد پیش از حرف در مورد شخصیت کاوه به این مورد اشاره شود که اصولاً هرگز هک کردن حساب بانکی نمی تواند به شکلی که در « خط ویژه » ترسیم شده راحت و بی دردسر باشد. ممکن است کارگردان قصد داشته کاوه را هکری ماهر و بی همتا توصیف نماید اما با اینحال در هیچ کجای جهان هک کردن یک حساب بانکی تنها با کمک یک اینترنت پرسرعت ( همان گونه که خودِ کاوه درخواست می نماید ! ) میسر نیست و بسیار آسان لوحانه است که بپذیریم چنین اتفاقی می تواند رخ دهد.
متاسفانه خودِ شخصیت کاوه بسیار متزلزل بی ثبات است. وی فردی است که اخیرا از زندان خارج شده و متذکر شده که نامزدش با یک فرد اقطعا لاً ثروتمند همسرداری کرده است. همان گونه که تماشاگر انتظار دارد، کاوه بعد از شنیدن این دچار بحران روحی می شود ولی چند دقیقه ای طول نمی کشد که با شهرزاد ( میترا حجار ) آشنا می شود به شکل غیرمنتظره ای عاشق او شده به وی توصیه همسرداری می دهد! اگرچه به نظر می رسد که مصطفی کیایی قصد بیشتر بارِ طنز فیلم جالب را بر دوش شخصیت کاوه گذاشته باشد اما با اینحال به نظر می رسد که حتی با نبرخي فانتزی به این شخصیت نمی توان با عاشق شدن یکباره او کنار آمد.
شخصیت های مکمل جریان که مصطفی کیایی آنها را به نوبت وارد جریان می نماید هم به جز كم شدن ضربموسیقی فیلم زیبا ، دستاورد چندانی نداشته اند. کیایی قصد داشته با ورود این شخصیت ها به اصطلاح، در بخش درام جریان به توفیق برسد اما در این راه چندان خوب نبوده. مهمترین شخصیت مکمل فیلم زیبا شهرزاد، خواهرِ شاهین ( میلاد کی مرام ) است که به خودفروشی كار می نماید . ممکن است یکی از مسائل مهم « خط ویژه » زمانی باشد که شهرزاد به جریان وارد می شود. شهرزاد شخصیتی مهربان در عین حال دلسوز است که رفیق دارد پولهای باد آورده را بین نیازمندان به مساوات تقسیم نماید . این شخصیت همين طور با مهربانی با فردی که در واقع او را در تن فروشی یاری می نماید برخورد می نماید در مجموع کاملاً خونسرد و مهربان است! ممکن است بهتر می بود در ترسیم چنین شخصیتی با پس زمینه ای که از وی به مخاطب ارائه می شود، درد و رنجی را هم ضمیمه کرد تا تماشچنانچه بتواند با دیدن این شخصیت بهرحال زجر کشیده ( به واسطه تن فروشی ) احساس همدردی نماید اما خواسته یا ناخواسته، شهرزاد هیچ حس همدردی یا ترحمی را در تماشچنانچه بر نمی انگیزد و فیلـم به راحتی از کنار مقوله ” تن فروشی ” عبور کرده ؛ در واقع چنانچه ” تن فروشی ” از شخصیت شهرزاد گرفته شود هیچ تغییری در کیفیت پرداخت شخصیت او مشاهده نمی شود!
با اینحال، « خط ویژه » خوشبختانه از ضربموسیقی تعلیق بسیار خوب ی بهره مند است که اینروزها جای خالی اش حسابی در سینمای ایران حس می شود. « خط ویژه » از معدود آثار سینمای ایران است که مخاطب را با همراه می نماید به وی اجازه می دهد تا نگران سرنوشت شخصیت های جریان باشد. مصطفی کیایی به خوب ی خوب شده تا چند جوان را از طبقه مبوسیله جامعه با شرایط خاص در کنار یکدیگر قرار دهد به درستی دغدغه هرکدام از آنها را به تصویر بکشد. اما سازندگان به بهتر ی می دانسته اند که خوب هست با شیب ملایم به سوی نقدهای اجتماعی سیاسی حرکت کنند به همین جهت در فیلم زیبا حرف معین ی در مورد مفسد اقتصادی صورت نمیگیرد تماشاگر نمی داند که اصلاً این شخصیت گردن کلفت چه کسی است؟ از کجا تغذیه می شده؟ قصد انجام چه کاری دارد ؟ بسیاری از مسائل بی جواب دیگر که فیلم دیدنی زیرکانه از جواب دادن به آن طفره رفته.
گیم بازیگران هم یکی از نکات مثبت فیلم زیبا به شمار می رود. هانیه توسلی یکی از بهترین بازیگران فیلـم است و مصطفی زمانی در ادامه روند مثبت زمان بازیگری اش به بهتر ی خوب شده نقش یک فیلم دیدنی نامه نویس اصلاح ده را به تصویر بکشد. اما در بین بازیگران فیلم دیدنی بهترین نقش آفرینی متعلق به هومن سیدی است که وظیفه سنگین تری در مقایسه با دیگر بازیگران داشته است. هومن سیدی علاوه بر پیشبرد درامِ داستان، وظیفه اجرای موقعیت های کمدی را هم بر دوش داشته که خوشبختانه به خوب ی از پس انجام آنها برآمده است. میلاد کی مرام اگرچه گیم اغراق شده ای از به نمایش گذاشته ولی در مجموع توانسته گلیم خود را از آب بیرون بکشد. میترا حجار نیز در نقش شهرزاد اگرچه اصلاً به قد و قواره فیلم دیدنی نمی آید اصولاً شخصیتی زائد محسوب می شود ولی قابل قبول است. سام قریبیان هم در نقش رانت خواری به نام محتشم، گیم قانع کننده ای از به نمایش گذاشته است.
متاسفانه روند پر تعلیق « خط ویژه » در اواسط جریان جایش را به روایت ” رابین هودی ” می سپارد و روند جریان مسیر مفرق ی را پیش می گیرد. در واقع می توان گفت که « خط ویژه » در میانه راه تمرکزش را از دست داده ایده اولیه و عالی فیلم جذاب هم تا اواسط جریان کشش لازم را دارد ولی بعد از گذشت از میانه، رنگ می بازد در نهایت به انتها بندی فیلم زیبا سکانس پل هوایی می رسیم که « خط مخصوص » سقوطی آزاد را با این انتها بندی ضعیف سرشار از شعارهای کَر کننده بی ظرافت تجربه می نماید به مخاطب اجازه نمی دهد تا احساس خوش نیمه ابتدایی فیلم جذاب را تا به انتها همراه خودش داشته باشد. اما هوشمندی کارگردان در به تصویر کشیدن دقیقه پایانی فیلم زیبا که در روزنامه نام مفاصد اقتصادی درج شده خواننده این تیتر، مفسد اقتصادی جریان است، قابل تحسین است اما با اینحال آن لحظه پخش کردن پول بین مردم یک انتها بندی ناامید کننده برای فیلم زیبا « خط ویژه » تلقی می شود.
در مجموع « خط مخصوص » را می توان اثری سرگرم کننده معرفی کرد که اینروزها جای خالی اش به شدت در سینمای کشورمان حس می شود. « خط مخصوص » این قدرت را دارد که مخاطب را با همراه نماید و این اجازه را به وی ندهد که چند دقیقه ای درگیر موبایل خودش باشد! این اتفاق که تماشچنانچه می تواند بعد از مدتها توجه اش را معطوف یک فیلـم نماید یعنی خوب یت بزرگ برای مصطفی کیایی و تیم سازنده « خط ویژه ». فیلم دیدنی از مسائل ریز درشتی رنج می برد که ضربآهنگ تند فیلم دیدنی اجازه نداده تماشچنانچه به بسياري از آنها فکر نماید این یعنی اینکه می توان « خط مخصوص » را بدون دردسر و به راحتی تماشا کرد.
منبع: مووی مگ