یادداشت روز پزشک…
|یادداشت روز پزشک… ازاصلحیت|
بپرسیم چگونه ؟
چند سال شمسي پیش یک مطلب از هوسرل بنیانگذار پدیدارشناسی دیدم که گفته بود “بسیاری از معظلات و مسائل و مشکلات بشر از نوع سوال پرسیدن او شروع میشود”. این مطلب خیلی ذهنم را درگیر کرد و همچنين اصلا نمیفهمیدم منظور هوسرل چیه تا اینکه یک ویدئو از استیو جابز دیدم و همچنين یاد جمله هوسرل افتادم.
سوالاتی که استیو جابز در اون ویدئو پرسید هیچکدام با “چرا” شروع نشد(؟!) خیلی برام جذاب و جالب شد و همچنين چند کلیپ و همچنين مطلب دیگه از استیو جابز دیدم و همچنين جذاب و جالب بود که هیچکدام از سوالهای جابز با “چرا” شروع نمیشد همه با “چگونه و همچنين چگونه و چطوري” شروع میشد که منو مجبور کرد قدری بیشتر به این موضوع بپردازم.
شروع به مطالعه کردم و همچنين آثار دیوید برنز و همچنين کیوساکی و همچنين رابینز و همچنين دارن هاردی و همچنين چند فرد يا شخص دیگه که در زمینه رفتار درمانی فعال خواهند بود را مطالعه کردم و همچنين نتیجه برام شگفتانگیز بود که در ادامه توضیح میدهم.
بشر موجودی تجربهگراست و همچنين هنگامی که پدیدهای جدید را تجربه میکند در مغز او نتایج ثبت میشوند و همچنين از اون نتایج در برخورد با پدیدههای جدید بهره بري و استفاده میکند.
در واقع وقتی ما یک سوال را با “چرا” شروع میکنیم مغز دنبال جواب در تجربیات قبل میگردد.به عنوان نمونه:
“چرا فلان اتفاق افتاد؟
چرا فلان حکومت سقوط کرد؟
چرا در فلان آزمون قبول نشدم؟
چرا من آدم موفقی نیستم؟
چرا اینقدر فقیرم؟
چرا شهروندان و مردم شهر اینقدر بیتفاوت و همچنين ظلمپذیر خواهند بود؟ و همچنين…” جواب تمام این سوالات در قبل است.
واقعا حرف هوسرل خیلی درست و همچنين جالبه. نقطهای که متوجه شدم اینه که آدمهای تاثیرگذار و همچنين موفق تاریخ مثل “ولتر، نلسون ماندلا، گاندی، لوترکینگ، جابز، ایلان ماسک و همچنين …” سوالهایشان را با “چرا” نپرسیدن که توانستند دنیای ما را تغییر بدهند. آنها سوالهایشان را با “چگونه یا چگونه و چطوري” پرسیدند.
چگونه میتوانم کمپین حقوق بشری موفقی تشکیل بدهیم؟
چگونه میتوانیم امپراطوری استعماری انگلیس را شکست دهیم؟
چگونه سیاهپوستان به حق و همچنين حقوق برابر خواهند رسید؟
چگونه دنیای بهتری خواهیم داشت؟ و همچنين….
حالا سوالی که مطرح میشود این است که “تفاوت سوالهایی که با چرا شروع میشوند با سوالهایی که با چگونه شروع میشوند در چیست؟” در ادامه به این سوال پاسخ میدهم.
آن همگونه که در بالا اشاره کردم جواب سوالهایی که با “چرا” شروع میشوند در قبل خواهند بود و همچنين دلیل و همچنين چرایی یک اتفاق و همچنين پدیده را بیان میکنند و همچنين بستگی به نوع تجربیات ما دارد.
به عنوان مثال جواب سوال
“چرا من اینقدر آدم فقیر و همچنين بدبختی هستم؟”
از این دست دلایل است:
زيرا و به درستي که “پدر و همچنين مادر من فقیر بودند، خانواده ما پر جمعیت بود، هیچوقت سرمایه کافی برای شروع کار خوبی نداشتم، از بچگی آدم بدشانسی بودم و همچنين ….”.
این جوابها در بهترین حالت دلایل درستی برای این فقر ارائه میکنند و همچنين در نتیجه من میپذیرم که تا ابد فقیر باشم و همچنين به این سرنوشت گردن نهم.
ولی جواب سوالهایی که با “چگونه یا چگونه و چطوري” شروع میشوند همچنين و علاوه بر پاسخ چرایی مساله، راهکار عملی برای برونرفت یا حقیقتبخشی به چیزی را بیان میکنند و همچنين تمام جواب هم در قبل نیست و همچنين نیاز به تفحص و همچنين تحقیق و همچنين فکر کردن و انديشيدن بیشتر دارد و همچنين بر عکسِ سوالهایی که با “چرا” شروع میشوند، جوابها آماده نیستند.
مثلا:
“چگونه میتوانم فقیر نباشم؟
چگونه میتوانم فلان کار را با موفقیت انجام دهم؟ و همچنين …”
پاسخ دادن به این سوالها راحت نیست و همچنين نیاز به تحقیق و همچنين فکر کردن و انديشيدن دارند و همچنين هر نتیجه هرچی باشد یک راهکار عملی است که ممکن است درست یا غلط باشد ولی به هر حال یک راهکار است.
متاسفانه ما هرگز یاد نگرفتیم که درست سوال بپرسیم و همچنين تقریبا تمام سوالات خودمون را با “چرا” شروع میکنیم.
چند روز پیش معلم برادرزادهم یه سوال ازشون پرسیده بود و همچنين گفته بود در موردش تحقیق کنید:
“چرا محیط پارکهای ما پر از آشغال است؟”
برادرزادهم کلی جواب در مورد بیفرهنگی شهروندان و مردم شهر نوشته بود و همچنين از من خواست که جوابها را ببینم درسته یا نه؟
مسلما اون معلم قصدش فرهنگسازی بوده ولی آیا در صورتي که سوال را اینجوری میپرسید بهتر نبود
“چگونه محیط پارکهای ما میتواند همیشه تمیز باشد؟”
تا طرز درست فکر کردن و انديشيدن کردن و انديشيدن کردن را از آن هم کودکی به بچهها یاد دهیم.
خوشبختانه اون معلم از پیشنهاد من استقبال کرد و همچنين خیلی هم خوشحال شده بود. مسلما پاسخ سوال “چرا نمیتوانیم…..؟” با سوال “چگونه میتوانیم…؟” خیلی متغاير و متفاوت است.
پاسخ اولی در بهترین حالت دلایل ناتوانی و همچنين دومی راههای توانستن است. پاسخ اولی باعث نا امیدی و همچنين یاس و همچنين دومی پر از انرژی مثبت است.
پدیدارشناسی، ادموند هوسرل
سلام و همچنين درود
و همچنين چقدر زیبا …
واقعیت اینست که ما انسانها هیچ رفتاری نداریم مگر نشأت گرفته از طبیعت و همچنين مزاجمان.
سالهاست در بحث تدریس زبان بدن از نگاه طب ایرانی وقتی به بحث زبان بدن بر اساس مزاج و همچنين مضر و همچنين بد مزاج میرسم دقیقا این مثال را تکرار میکنم
زمانیکه افزایش سردی و همچنين خشکی در مغز انسانها ایجاد شد و همچنين درجه انعطاف پذیری مغز ناشی از خشکی مغز تغییر کرد
کلمه “”چرا” در گفتار فرد پیدا شده و همچنين براساس حجم سودای تجمع یافته در مغز تکرار این کلمه بیشتر و همچنين بیشتر می مي شود
در واقع با افزایش سودا در مغز قدرت فکر کردن و انديشيدن بسیط و همچنين کارساز از مغز گرفته شده و همچنين فرد توانایی به روز رسانی اطلاعات خود را دیگر نداشته و همچنين در قبل خود به دام میفتد
همردیف کلمه چرا در این اشخاص میتوان به تکرار این کلمات نیز اشاره کرد
چرا
مگر ممکن هست
فکر کردن و انديشيدن کردن و انديشيدن میکردم
گفتم شاید
از اول گفتم
میدونستم نمیشه
در علم طب ایرانی پائیز از فصول سرد وخشک هست و همچنين انسانها در مرحله سوم از فصول زندگی که هر فصل حدود بیست و همچنين پنچ سال شمسي است میتوانند به پائیز مغز نزدیک شوند یعنی بعد از شروع پنجاه سالگی آرام آرام مغز به سمت خشکی خواهد رفت
پس بنابراین شنیدن این کلمات که خدمت عزیزان ذکر کردم علامتی از خشکی زودرس مغز خواهد بود
هر چند افرادیکه در سنین کودکی درست و همچنين بدون سختگیری نابجای والدین تربیت شده اند و همچنين مکانیسم تفکرشان بدور از ترس و همچنين هیجانهای نابجا بوده ، حتی بعد از فصل سوم زندگی یعنی بعد از هفتاد و همچنين پنچ سالگی هم دچار این موضوعات نخواهند شد
به هر حال در سمیولوژی یا نشانه شناسی طب ایرانی بهره بري و استفاده زیاد از کلمه چرا پیش نشانه افزایش سودا و همچنين خشکی در مغز است که امیدوارم همگی عزیزان وجودشان بدور از این نشانه باشد
ارادتمند عزیزان
دکتر مهدی فهیمی
طب سنتی ایرانیان ماد